Reflex- integratie

Een reflex is een beweging die je maakt zonder er bij na te denken. De beweging gaat dus vanzelf zoals bijvoorbeeld het uitstrekken van je armen op het moment dat je valt, je doet dit automatisch om jezef op te vangen en te beschermen.

Tijdens de zwangerschap is de baby, in de buik van de moeder, al hard aan het werk om goede verbindingen te maken in de hersenen. De hersenstam stuurt hierbij signalen die de baby laten bewegen. Dit zijn reflexmatige bewegingen, deze bewegingen volgen elkaar op in een logische volgorde. Door deze reflexen worden er steeds meer verbindingen tussen alle hersencellen aangelegd, waardoor er uiteindelijk een stevig netwerk ontstaat om goed te kunnen leren en functioneren.

Het kan zijn dat reflexen niet goed ontwikkelen of integreren. Dat kan komen door bijvoorbeeld een pittige zwangerschap en/ of bevalling, veel stress, maar ook andere omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat reflexen die niet meer nodig zijn, toch nog actief aanwezig zijn. Deze verstoren dan a.h.w. de ontwikkeling in het lijf en in je brein. Een traumatische ervaring of een periode van langdurige stress kan er voor zorgen dat reflexen die wel geintegreerd waren, weer actief worden en dus storend zouden kunnen zijn.

Zonder dat je het weet, hebben actieve reflexen invloed op je gedrag, het leren op school, je gevoel van veiligheid en op je motoriek. Zo'n ongeremde reflex kan een verdere ontwikkeling in de weg zitten, waardoor je bijvoorbeeld niet goed kan stil zitten op je stoel, leren op school lastig gaat en gymmen of zwemles ook niet zo goed gaat.

Ik kan testen of er actieve of minder ontwikkelde reflexen aanwezig zijn, die ook verband kunnen hebben met je hulpvaag. Als dat zo is kunnen we lichamelijke oefeningen doen om de reflex alsnog te laten integreren. Deze oefeningen moeten ook thuis met enige regelmaat geoefend worden.
Contact opnemen (vermeld uw telefoonnum a.u.b)