Blogs


Visuele screening

Kijken doen we met onze ogen en zien doen we met onze hersenen.

Vorige week mocht ik bij een jongen een visuele screening afnemen. Volgens de opticien waren zijn ogen goed. Geen plus of min afwijkingen. Toch had deze jongen vaak hoofdpijn na schooltijd, was regelmatig vermoeid, sloeg vaak de bal bij een potje tennis mis en werd in de auto vaak misselijk.Dit zijn klachten die kunnen voorkomen wanneer er geen goede samenwerking is tussen de ogen en de beelden niet correct worden doorgegeven aan de hersenen. Iets dat de oogarts of opticien niet meet, maar waar je met een visuele screening wel kan achterhalen.

Als iemand scherp ziet wordt er vaak vanuit gegaan dat zo iemand ook goed ziet. Scherp zien is daarbij maar een onderdeel. Het is daarnaast vooral van belang dat de ogen goed kunnen volgen, richten en samenwerken. Bij onjuiste oogsamenwerking correspondeert het beeld van het ene oog niet met dat van het andere oog. De verwerking van visuele informatie verloopt niet goed in de hersenen en dat kan voor allerlei klachten zorgen.

Meestal is iemand zich helemaal niet bewust van het probleem, de hersenen compenseren de ongelijkheden zo goed als ze kunnen. Alledaagse handelingen kosten alleen veel meer energie.

Met behulp van visuele screening kan in beeld gebracht worden, waar het misgaat in de visuele verwerking. Met een bioptor wordt er gekeken naar het richten van de ogen, de oogsamenwerking, de bewegende waarneming en de informatieverwerking. Het gaat daarbij om het zien met beide ogen en of de beide hersenhelften goed samenwerken, zodat er een goed beeld gevormd kan worden. Vervolgens vindt er een visueel- motorische onderzoek plaats waarbij gekeken wordt naar de oogvolgbewegingen, het convergeren en accomoderen.

Aan welke klachten kun je denken bij een verstoorde oogsamenwerking.

Problemen bij lezen

- De tekst beweegt/danst

- Laag leestempo

- Moeite met begrijpend lezen

- Moeite met langdurig lezen

- Knijpt een oog dicht

- Hoofdpijn

- Slaat woorden over

- Is dyslectisch

- Nek- of rugklachten na lang lezen

- Houdt het hoofd schuin

Problemen bij schrijven

- Slordig handschrift

- Draait letters en cijfers om

- Maakt veel fouten bij het overschrijven van het bord.

- Letters zweven boven of onder de lijn

- Zinnen gaan steeds verder van de kantlijn af

Problemen bij het sporten

- Houterige motoriek

- 'Bang' voor de bal

- Bal mis slaan

- Moeite met afstand inschatten en snelle bewegingen



Heeft u het idee dat een visuele screening voor uw kind ook zin vol is? Neem dan contact met mij op. Op mails wordt binnen 3 werkdagen gereageerd, geen reactie gekregen? Controleer dan uw spambox.

Home