Lezen en begrijpend lezen

Er is een duidelijk verschil in leesproblemen. Het ene kind heeft moeite met het technisch lezen, hiermee wordt het snel en correct kunnen lezen van een tekst (AVI) en /of van losse woorden (DMT)bedoeld. Een ander kind heeft moeite met het begrijpen van wat hij/zij leest, het begrijpend lezen.

Begrijpend lezen is op de basisschool een apart vak waarin de kinderen strategieen krijgen aangeleerd, zodat ze onder andere een tekst beter kunnen begrijpen, ze de informatie uit de gelezen tekst kunnen toepassen bij diverse opdrachten en ze leren de hoofd-en bijzaken van elkaar te scheiden. Begrijpend lezen is erg belangrijk! Bij het leren van toetsen, maar ook bij de "verhaaltjessommen" van rekenen wordt er een beroep gedaan op het begrijpend lezen. Heeft uw kind moeite met begrijpend lezen? Ik kan helpen alle strategieen (weer) inzichtelijk te maken. Volgens een stappenplan leer ik uw kind hoe hij/zij een tekst of verhaalsom moet aanpakken, hierdoor krijgen ze meer overzicht en wordt het verwerken van de tekst een stuk gemakkelijker. Ook besteden we  aandacht aan de woordenschat.

Om het technisch lezen te verbeteren moet uw kind vooral veel "leeskilometers" maken. Wel kan het zo zijn dat bepaalde "hulpjes" het lezen makkelijker maakt voor uw kind. Hierbij valt te denken aan:

  • Teksten vergroten, zodat de letters beter te zien zijn.
  • Het boek neerleggen op een standaard, zodat de lichtinval anders wordt en uw kind de tekst beter ziet.
  • Een leesliniaal met of zonder kleur kan er voor zorgen dat uw kind de tekst beter ziet staan.
  • En misschien heeft uw kind baat bij het speciale dyslexie lettertype.

Om er achter te komen of een van bovenstaande aanpassingen er voor kunnen zorgen dat uw kind beter kan gaan lezen kunt u een afspraak maken en testen we wat voor uw kind fijn is.

Ook kan het zo zijn dat de oogmotoriek/ oogsamenwerking niet optimaal is, waardoor leesproblemen ontstaan. Hiervoor kan een visuele screening worden afgenomen.


contact opnemen